2 години3 години4 годиниРазвитиеФина моторикаЩипки

Как да направим игрите с щипки забавни

Щипките са чудесна развиваща играчка. За ползите от тях може да прочетете в статията: Щипките, като развиваща играчка

За да опиша идеята на статията, ще използвам упражнението, което виждате на снимката. В една купа слагате кубчета от нарязана гъба за миене на чинии. Задачата за детето е с щипката да премести кубчетата от едната купа в другата. Заниманието е много лесно за приготвяне и е от подръчни материали, така че всеки може да си го направи.

Подходящо е за деца на 2-4 годинки. Важно е да отбележа, че децата на тази възраст имат много малка сила на пръстите и за тях е трудно да използват някои видове щипки. Препоръчвам да си купите щипки, които са лесни за защипване (двете дръжки са лесни за натискане една към друга). Малката щипка, която виждате на снимката е точно такава.

Да се върнем на заниманието. Децата обичат да се забавляват и скучните неща не привличат вниманието им. Така че този тип игра, може да им се стори скучна и да не проявят интерес към нея. Това е напълно нормално. С малко въображение може да превърнете играта в забавна. Ето как…

Предложете вариант на играта, която ще привлече интереса на мъника. Използвайте любимите му занимания, любима играчка или любим филмов герой.

В нашия случай ще нахраним Мечо Пух. Мечо е гладен и трябва да бъде нахранен, но не с лъжица, а с щипка. Или може да направите сладолед с няколко щипки и eдно гъбено парче. Мечо Пух обича сладолед, мама също.

Вариант за момченца. Колата или камиончето трябва да се напълни с гъбените части и щипката, да се пренесе до склада и да се разтовари – пак с щипката.

А ето как може да нахраните животните от фермата. Поставете пред всяко животно храна с щипката, а след това я съберете.

Аналогично на тези идеи, може да предложите и други. Просто наблюдавайте, какво харесва детето и заменете част от играта му с дейности с щипки.