2 години3 години4 години5 години6 годиниНа пазарРазвитиеСтроителни блокчетаФина моторика

Развиващи игри със строителни блокчета

Дървените строителни блокчета са изключително полезни за развитието в ранна детска възраст. В тази статия ще разберете – защо и за какви игри може да ги използвате. Подходящи са, както за игра в къщи, така и в детската градина или логопедичен кабинет. Препоръчват се и за деца със СОП.

Строителните блокчета са направени от дърво, в различни цветове и форми. Няма производител на дървени играчки, който да не предлага строителни блокчета в асортимента си. Подходящи са за използване след навършване на 1 годинка на детето и могат да са полезни до училищна възраст. Могат да се използват самостоятелно или в комбинация с други играчки и образователни материали.

На първо място, дървените блокчета са полезни за изграждане на математическо и логическо мислене и развитие на фината моторика. Те са част от т.н STEM играчки (съкращение от SCIENCE, TECHNOLOGY, ENGINEERING, and MATH), т.е изграждат умения за професиите на бъдещето. Като човек завършил информатика и занимаващ се с програмиране, ще кажа, че компютърните науки изискват определен тип мислене. Без него компютърен специалист трудно се става. А едва ли някой може да си представи бъдещето ни без компютри.

Фината моторика също се повлиява много от заниманията с дървени строителни блокчета. Подреждането и строенето с тях е достатъчно, но ако искате да предложите разнообразни игри, изпробвайте идеите в тази статия.

Този вид конструктори развиват още логическо мислене и пространствена ориентация. Дават представа на детето за форма, размер, големина и цвят (ако блокчетата са цветни, а не в натурален цвят). Чрез игрите за сортиране, детето се учи да мисли, да сравнява и да прави изводи. Развиват въображението, защото с тях могат да се сътворят огромен брой неща – от дървено цвете до къща за любимата кукла. Достатъчно е да оставите детето да играе свободно с блокчетата, без да ограничавате фантазията му.

Ето и игрите, които може да предложите на детето, и които ще развият потенциала му, докато то играе и се забавлява:

Сложете строителните кубчета в удобна за съхранение кутия – пластмасова или картонена. Хубаво е да е с капак, за да е удобна за прибиране от детето. Изисквайте блокчетата да се прибират в кутия след игра, а кутията да се поставя на мястото й. Така детето ще се научи да прибира играчките си.
Сортиране по цвят. Задачата е детето да изважда едно по едно блокчета и да ги подрежда на групички, според цвета им. Ако детето е малко и не знае цветовете, използвайте играта за ученето им. Първо започнете с два от основните цвята – червен, син или жълт и след това добавете и останалите.
Сортиране по големина – големи, средни и малки блокчета. Така детето ще може да види и усети разликата в размерите.
Сортиране по форма – триъгълник, квадрат, правоъгълник. Също нагледна игра за изграждане на зрителна представа.
Сортиране/подреждане по височина. Тук детето трябва да сравнява блокчетата, като ги поставя едно до друго и така да прецени, кои са различни, и кои еднакви.
Игра за сръчност и развитие на малката моторика. Отделете малките кубчета. Задачата е да се подредят едно върху друго. Прецизността е много важна, иначе кулата ще падне.
Строене / конструиране – основната дейност със строителните блокчета. Свободната игра с тях позволява на детето да твори и да развива въображението си. Бъдете само наблюдател. Не поправяйте измисленото от мъниците. Дори да е криво построеното от тях, дори да не е правилно – това е тяхното виждане и го приемете.
Тази игра ще я нарека запълване на празното. Игра за логическо мислене. Започва се с три блокчета, които се подреждат едно до друго, всяко следващо блокче трябва така да се сложи, че да запълни празнината. Играта е за по-големи деца в предучилищна възраст.
Повтори шаблона. Това е шаблон, който подреждате. Задачата е детето да го повтори. Трябва да намери същите по звят и размер блокчета и да ги сложи в същата последователност.
Игра за фина моторика. В купа слагате няколко блокчета. С пинсета детето трябва да ги премести в празната купичка.
Пресипване от чаша в чаша – игра за сръчност, която подпомага и самообслужването на детето. Ако кубче падне извън чашата, се взима с ръка и се слага в чашата. Играта е много забавна за малки деца 2-3 годишни
Постави в шишето. Изберете подходящо шише – с отвор, през който да влизат кубчетата. След това се изсипват и може да се продължи със слагането, докато на детето му омръзне
Събери дървените части. Игра за груба моторика и движение – клякане, навеждане, изправяне, ходене и поставяне в кутията. Изсипете всички дървени фигури и помолете детето да ги събере. Ще бъде заето поне 10тина минути.
Намери посочената част. В купа изберете един елемент от блокчетата. Детето трябва да намери всички такива блокчета, да ги извади от кутията и да ги сложи в купата. След което купата се изпразва и търсенето продължава с различен по цвят и/или форма дървен елемент
Забавна игра с чорапче, за трениране на сръчността на ръката. Задачата е чорапчето да се напълни с кубчета и след това те да се извадят от него. В никакъв случай не помагайте на детето, то ще намери начин да се справи само.
Фина моторика за напреднали. Заниманието е за деца 5+ години. Върху всяко дървено блокче трябва да се постави пръчица. Тя е продълговата и за да застане е нужно да се намери точката на баланс. Заниманието може да се направи и с мъниста или помпони, като върху всяко блокче се постави мънисто/помпон.
И това занимание е за деца на 5+ години, защото изисква по-голяма сръчност на ръката. Прави се пътечка от цветни блокчета, а върху тях трябва да се наредят стъклените топчета. Подреждането на дребни предмети върху тясна площ – е много полезно за фините движения на пръстите. Изисква се точност и прецизност.
Дървените блокчета могат да се комбинират с различни образователни материали, като букви, цифри, форми, части от пъзел. Или със сетивни, като кинетичен пясък.

В нашия случай използваме букви. Възрастният казва коя буква да се намери или коя дума да се изпише.
Мемори с букви, Задачата е детето да извади всички букви от кутията с блокчета и да намери техните двойници.
Намери буквите…. Л, Т, У – задавате комбинация от букви, която детето трябва да запомни и намери. Играта е за учене и упражняване на буквите. Може да се приложи и с цифри.
Намери и напиши думата … ДОМ. Играта подобрява концентрацията и наблюдателността. Детето упражнява и затвърждава буквите.