4 години5 години6 годиниПисанеПластилинРазвитиеСтатииФина моторика

Пластилинът, като средство за подготовка на ръката за писане

Пластилинът е средство, с което по забавен начин и под формата на игра да се подготви ръката на детето за писането. Той е една от малкото играчки, устояли на промените и времето, като е доказал полезните си качества и ползи за детското развитие. Не познавам дете, което да не обича да играе с пластилин.

Как ръката се подготвя за писането?

Това е дълъг и сложен процес, койта започва още в бебешка възраст.

Основите на краснописа се поставят в бебешка възраст

За да бъде готова ръката да пише е нужно:

Добре развита фина моторика

Сила и издържливост на ръката и пръстите

Да има добра координация между нея и очите

Да има координиране между двете ръце

Да е развито визуалното възприятие на детето – мозъкът да прави връзката между това, което детето вижда и това, което ръката му прави.

Правилен захват на химикала

Как да използвате пластилина, за да постигнете тези неща:

Пластилин в магазин Умея: http://www.umeia-shop.com/77-plastilin

Подобряване на фината моторика – почти всяко действие и игра с пластилин ще повлияе върху малката моторика на ръката. Месенето, мачкането, рязането, правенето на формички, правенето на фигурки от пластилин и т.н

Мачкането на пластилин ще подобри силата и издържливостта на ръката и малките пръстчета. На пазара може да се намери мек и твърд пластилин. Мекият пластилин е подходящ за стартови занимания, като постепенно ще минете към по-твърд. Може да си правите гимнастика за пръстчета с пластилин, като го натискате с всяко едно пръстче.

Игрите с пластилин са отлично средство за трениране на координацията между ръцете и очите и между двете ръце. Правете фигурки, рисувайте с пластилин, режете пластилина с безопасна детска ножица, правете фитилчета и топчета. Всички тези занимания ще тренират ръцете, очите и работата на мозъка, като ще подобрят и координацията между тях.

Правилният захват на химикала се повлиява косвено от играта с пластилин. Например късането и правенето на топчета изискват боравене с трите пръста – палец, показалец и среден. Това са пръстите, които държат химикала

В заключение ще добавя, че по-честото използване на пластилин, ще допринесе за забавното и леко развитие на детската ръчичка. Детето дори няма да осъзнава този процес. То просто ще играе и ще се забавлява.

Разгледайте и други продукти, които подготвят ръката за писането

http://www.umeia-shop.com/54-prvi-stpki-v-pisaneto