2 години3 години4 годиниМонтесориНа пазарРазвитиеСтатииФина моторика

Сортиране за деца от 2 до 4 години

Сортирането е изключително полезно занимание в ранна детска възраст. Развива фината моторика, логическо и комбинативно мислене, полезно е за концентрацията. Сортирането е свързано със сравняване, анализиране и квалифициране – дейности полезни в живота на възрастните. Децата обичат да сортират. За тях това е игра и много се забавляват. На пазара ще намерите много играчки-сортери, които са забавни и привличат малчуганите.

 

В днешната статия ще внеса малко светлина за този вид развиваща дейност.

В периода между 2 и 4 годишна възраст, децата започват силно да се интересуват от подобни занимания. Желанието за сортиране се дължи на съвпадението на няколко чувствителни периода (или т.н от Монтесори – сетивни периоди на развитие):

 

период на възприемане на реда

период на възприемане на малките предмети, с цел подобряване на двигателните умения

период на сетивно развитие

 

Сетивните периоди на развитие са част от време, в което детето е много възприемчиво към конкретен тип занимания, само проявява интерес и бързо възприема предложените му обучителни/развиващи материали. В този период то учи бързо и без много усилия. Това се дължи на фазите, през които преминава развитието на ума. Добре е тези периоди да се използват, като ориентир.

 

Как да сортираме:

Сортиране по цвят – добре е да започнете с 2-3 цвята и постепенно да добавяте останалите. Чрез подобни игри детето ще научи цветовете. Основните цвята са червен, син и жълт. Използвайте тях за начало.

 

Сортиране по размер – започнете разделянето на елементите на малко и голямо. Постепенно въведете игри за сортиране на малко, голямо и средно. След това и на повече размери.

 

Сортиране по форма – този тип сортиране включва сортиране на кръгли и квадратни предмети, сортиране на различни естествени материали, като жълъди, кестени листа и др.

 

Какво да сортираме:

Копчета, мъниста, помпони

Дървени строителни блокчета и детски конструктори

Естествени материали, като жълъди, кестени, листа, орехи, боб и др

Играчки тип сортер

Форми направени от пластелин

Цветни топчета

Монети

Пъзелите и мемори игрите са вид сортиране

 

Когато избираме занимания за сортиране, много е важно да вземем под внимание възрастта на детето и това, че малките деца на 2 години, все още слагат всичко в устата си и има опасност да глътнат дребните предмети.

Така че избирайте безопасни материали за детето си.