1 година2 години3 години4 годиниМонтесориРазвитиеСтатииФина моторика

Дейности въздействащи върху фината моторика

Развитието на фината моторика в ранна детска възраст е гаранция за успех в училищната възраст.

Достатъчни са 15 минутни занимания всеки ден, за да подобрите моториката на детето си. Днес ще изброя основните дейности, които оказват влияние върху фината моторика в ранна детска възраст. Може да започнете с тях след, като детето навърши 1 годинка. Стартирайте със сортирането. Ще намерите много хубави играчки-сортери подходящи за тази възраст. На 2 годинки детето е готово за първата си низанка с едри части. След 3 годишна възраст продължете с тези две занимания и добевете и следващите от списъка:

 

Сортиране

Основна дейност за повлияване на фините движения. Започва се с по-лесни упражнения – с по-едри предмети за сортиране, като постепенно се преминава към по-сложни – по-дребни предмети и/или по-издължени. Тези занимания подобряват и самообслужването, като хранене и пиене с чаша.

Сортерите са съдове с различни отвори, през които детето трябва да сортира различни предмети.

 

За най-малките деца предметите трябва да са по-големи. С големите части детето развива хватателния си рефлекс и точността на ръката. Малко дете на 1 годинка може да упражнява да поставя малка топка в пластмасова кутия, като постепенно намалявате размера на кутията, за да се тренира и точността на ръката. След това започвате да намалявате и размера на топката или купувате сортер подхадящ за малки деца 1+ годинки.

Вид домашен сортер може да разгледата в следната статия  (за възраст 3+ години):

Низане

Втората по важност дейност за развитие на фината моторика. Низанките се състоят от две части предмети за нанизване и връзка или основа, на която се нанизва. Колкото по-голям е предмета за нанизване, толкова низането е по-лесно.

Тази дейност развива най-вече пинсетния захват и координацията между ръцете и очите. Също така тренира точността и прецизните движения. Големите части за низане се държат от малката детска ръка с всичките пръсти на ръката, когато намалим размера на предметите обаче детето трябва да свикне да хваща мънистата с три пръста, или т.н пинсетен захват.

Низанки може да си направите и в домашни условия. Разгледайте следната статия:

Шиене

Шиенето за малки деца се различава от това за възрастните. Заниманията за шиене се извършват върху основа с дупки и връв, която се прекарва през тези дупки. Шиенето развива координацията между двете ръце, както и между ръцете и очите. Препоръчва се за деца над 3 години, които са се занимавали преди това със сортиране и низане. Шиенето изисква по-фини манипулации и е за по-напреднали деца.

Когато се шие едната ръка държи материала за шиене, а другата прекарва връзката през дупките. Представете си само какъв синхрон е нужен и това не е никак лесно за едно дете. Този синхрон след това се използва при писането, рязането, закопчаването с копчета и цип.

Разгледайте следната игра за шиене, която може да си направите и сами:

Защипване

Защипването е занимание с пинсети, щипки за простиране или кухненска щипка. С тях детето защипва предмети и ги мести от едно място на друго. Може да използвате малки, големи, дървени, пластмасови и всякакви други щипки. Колкото по-различни, толкова по-добре.

Защипването повлиява най-вече силата на пръстите от пинсетния захват, което пък подготвя издържливостта на ръката при писане и рязане. Подобрява стабилността на ръката и пръстите.

Рязане

Задължително се използват специални безопасни ножици за малки деца и заниманията са под родителски контрол. Рязането подобрява стабилността на ръката, добрата синхронизация между двете ръце и силата на трите пръста държащи химикала – палец, показалец и среден. Когато използваме ножица, ние свикваме да изолираме безименния и малкия пръст, което е важно и при писането.

Разгледайте всички занимания за рязане в сайта ни:

Рязане