3 години4 годиниМонтесориМонтесори табличкиРазвитиеФина моторика

Монтесори таблички 2018-11-27

Днешните четири идеи на развиващи игри са насочени към подготовка на ръката за писането.

Всички занимания са под формата на игра.  Подготвяте четирите таблички и ги слагате на избраното място, от където детето да си ги взима и работи по заниманията, когато има желание за това.

Следете категорията Монтесори таблички за още идеи

Монтесори таблички

 

Четирите монтесори таблички са:

броене с щипки

печати върху шаблони-разноцветни листа

сортиране на копчета – зелени и сини

писане по пунктир – времето

 

Заниманията са подходящи за деца на възраст 4-5+ години

Броене с щипки

Обожавам заниманията с щипки, защото са забавни, цветни и разнообразни, а също така помагат на ръката да развие потенциала си. Тук ще съчетаем полезността на щипките с упражняване на броенето.

Таралежчетата може да си направите от тук:

Таралежи за броене

 

Печати върху шаблони-разноцветни листа

Шаблон на листа, които да отпечатате на различна цветна хартия и след това да изрежете.

Задачата на детето е да слага печати върху всяко листо, като спазва контурите му. Листата са с различна форма и големина.

 

Сортиране на копчета – зелени и сини

За това занимание не е важно, колко са копчетата, какъв цвят са и начина на сортиране, както и къде ще бъдат сортирани. Важно е копчетата да са сложени върху гладка повърхност – табличка, маса, кутия, а не в купа. Взимането им от гладка повърхност е по-трудно, но тренира сръчността на пръстите.

Детето взима копче и го слага в купичката – зелените в зелената, сините в синята. След това ги изсипва и започва сортирането отначало. Така докато му омръзне.

 

Писане по пунктир – времето

Листата може да изтеглите от тук:

Към шаблоните добавете пастели. Посочените на снимката са много удобни, заради лентата в долния си край. Тя може да служи, като ориентир за детето, къде да постави пръстчетата си. А ако детето не държи правилно пастелите, трябва да поработите върху пинсетния захват. Един от начините е, като счупите пастелите на две. Писането с къси моливи или пастели, позволява детето да хване правилно, средството за писане и така да подобри захвата си.