3 години4 годиниАрт заниманияОбучениеПисанеТворчествоФина моторика

Уча се да пиша прави линии

Правите линии са първите такива, които детето започва да рисува (пише). Те са и в основата на всички останали – наклонени, пресечени и зиг-заг линии. Писането на тези линии може да започне, когато детето е на 2-2,5 годинки. На тази възраст детето може да драска прави линии, но без да има зададено начало. То просто замахва с ръката и линията се изписва. Днешното писане е за деца на 3-3,5 години, които вече имат по-голям контрол върху ръката си и могат да направят линия, която да започва от точно определено място, каквито са очертанията на човечетата. Важна е и посоката. Лъчите се рисуват във всички посоки, ката че да се получат слънца.

Още, за – кои линии, на каква възраст се овладяват може да прочетете в статията: Писане на линии

С днешното занимание предлагам един весел и забавен вариант за писане и упражняване на правите линии. Отпечатайте шаблона, осигурете флумастери, моливи или пастели на детето и му покажете, как се рисуват линиите. Може да съчетаете заниманието с игра за съпоставяне на цветове. Нужно е да оцветите леселите личица в различни цветове, а детето трябва да нарисува линиите в същия цвят.

Шаблонът може да се използва и за други игри и арт занимания, като апликации, занимания с пластилин или игри за съпоставяне на цветове. След като детето овладее писането на прави линии, същото занимание може да се предложи и с други линии – вълни, зиг-заг, кръгове.