ВъзпитаниеОсъзнато родителствоСтатии

Послушно дете

„Послушно дете“ е контролираща фраза, която намеква, че родителят/учителят очаква определен стандарт на поведение от детето.

Защо искаме детето да е послушно?

Когато учим детето да ни слуша и да изпълнява каквото му кажем и винаги да прави, това което според нас е правилно, това означава, че то ще прави същото и с другите хора около него.

Не трябва ли да възпитаме в детето уважение към самия него. Да го научим да следва своите интереси, да се вслушва в неговите желания и потребности.

Кое е по-правилно да възпитаме в детето – увереност в самия него, така че да отстоява собствените си нужди и интереси или послушание и съгласяване с всичко, което му се каже.

Дали когато детето прави нещо, което на нас не ни харесва, това е лошо? Или просто мъника отстоява, това което смята за правилно за самия него и така изгражда умение да следва интересите си и да се вслушва в своята интуиция и вътрешен глас, които му казват, че това което прави е правилно за него, нищо че не се приема от околните, било те и родители/учители.

Всяко нещо в живота има две страни – хубава и лоша, видима и невидима. Осъзнатото поведение ни учи да се вглеждаме не само в нещата, които са видими, но и тези, които се случват зад сцената.

Понякога е полезно да спрем да се вглеждаме в дребните детайли и да видим голямата картина. Да спрем да анализираме отделна случка, а да видим цялата насока за възпитание. Една постъпка на детето, не определя неговата същност като личност.

Какво означава добро/послушно дете?

Първият отговор, който ще ви даде гугъл е:

Синдром „Добро дете“.

Синдромът на добро дете се отнася за дете, което се стреми да отговаря на очакванията на родителите си през цялото време и да бъде ангел в техните очи. То чувства, че винаги трябва да отговаря на всичко, което се иска от него. То е склонно да работи усилено, за да запази любовта на родителите си и научава, че лошото поведение ще срещне неодобрението на родителите му.

Сега можем и сами да си отговорим на въпроса „Какво означава добро/послушно дете“ от гледна точка на детето и това, което то възприема от нашето изискване от него да бъде послушно.

„Послушно дете“ от гледна точка на родителя и от гледна точка на това, което детето възприема са две различни неща. И понеже родителят е отговорната страна в тези отношения е нужно да се вгледа в своето поведение, за да възпита правилното отношение на детето към самия него и към хората около него.

Прочетете още:

Добро или лошо е детето ми?

Детската агресия: причини, последствия и начини за преодоляване

Получаваме това, което даваме на децата