1 година2 години3 години4 години5 години6 годиниНа пазарРазвитиеСтатииФина моторика

Пъзелът, като развиваща играчка

Детското развитие е като здравословното хранене – полезно и необходимо в съвременните условия на живот. Като човек, който от години се занимава с детско развитие съм убедена в ползите от играчките, но не всякакви играчки, а такива, чрез които детето може да развие своя потенциал. За това част от статиите в Умея са тъкмо за полезните игри и играчки. Целта ми не е да рекламирам даден продукт, а по-скоро да запозная читателите с ползите от играчките и защо е нужно те да присъстват в живота на малките деца.

Днес ще пиша за пъзелите и техните ползи за развитието на детето и как да ги използваме, така че да извлечем максимална полза от тях.

За деца на възраст 1-3 годинки, най-полезни са пъзелите с дръжки. Те задължително трябва да присъстват в ежедневните игри на детето. Развиват пространствената ориентация, фината моторика, логическото мислене, визуалното възприятие и концентрацията. Децата ги обожават и съответно обичат да играят с тях. Ако им осигурите такива пъзели, то те ще подпомогнат развитието на изброените характеристики и то под формата на игра.

В тази възраст се поставя началото на фините движения на ръцете и пръстите. Те все още са груби и несигурни, но с подходящи занимания ще се развият лесно. Дръжките на пъзелите осигуряват чудесен тренинг за трите пръста, които държат приборите за хранене, моливи за рисуване и в последствие химикал за писане. Този начален етап на развитие на фината моторика е важен и е добре да не се изпуска.

За деца на и над 3 годинки трябва да предложите пъзел с повече части, който да стимулира и продължи детското развитие. Тук пъзелите вече подпомагат и паметта, логиката и вниманието към детайлите. Когато започне да учи уроците в училище, тези начални умения ще са му от голяма полза.

След като детето нареди пъзелите, може заедно да разгледате картинките и да поговорите, какво има на тях. Това ще подпомогне зрителната памет, вниманието към детайлите, концентрацията и наблюдателността. В началото детето ще вижда малко неща, но упражнявайки подобно занимание, то ще се научи да забелязва и други, дребни детайли в картинките.

Децата много обичат да редят пъзели. Играта с тях ги увлича и един и същ пъзел, детето може да го реди десетки и повече пъти. Когато реденето стане много лесно и мъникът загуби интерес, му осигурете пъзели с повече части, които да са предизвикателство и да стимулират интереса на малкия изследовател.