СтатииУченици

Защо децата не искат да учат?

За днешните деца – ученици, времето в училище е пълна загуба на време. Там те трябва да научават информация, която с едно кликване в интернет могат да намерят. За тях ученето в училище не е предизвикателство, а отегчение.

Ако сте от родителите, които все още учат и ползват новите технологии и средства за това, сте наясно колко остаряла е образователната система. Там нещата не са се променили от години, а съвременният начин на живот е вече коренно различен.

В днешно време, чрез интернет и модерните технологии и програми, човек може много бързо да научи и придобие умение и знание от което се нуждае. Само за няколко минути може да намери нужната му информация как да направи нещо, което не знае. Само за няколко дни може да научи нов език, следвайки насоките на модерни приложения и програми.

Децата са наясно с това, защото ползват тези технологии и средства, когато искат да научат нещо, което им трябва в ежедневието. Сравнено с времето, което прекарват в училище – сами си правят нужните изводи.

И все пак „Защо децата не искат да учат?“

Липса на ангажираност: Децата може да намират ученето за скучно или безинтересно, ако материалът не е представен по увлекателен начин и/или съдържанието не резонира с техните интереси.

Трудности в ученето: Някои деца може да се затрудняват с определени предмети. Продължителните трудности при разбирането на материала могат да доведат до разочарование и липса на интерес към ученето

Външни разсейващи фактори: В днешната дигитална ера децата често са изложени на различни разсейващи фактори като социални медии, видео игри или други форми на забавление. Тези разсейвания могат да отклонят вниманието им от ученето.

Липса на цели: Децата може да не виждат стойността или целта на ученето, ако нямат ясни цели или ако не разбират как образованието може да им бъде от полза в дългосрочен план. Без чувство за цел те може да не се чувстват мотивирани да положат усилия в обучението си.

Натиск и стрес: Прекомерният натиск от родители, учители или връстници може да създаде стрес и безпокойство, което води до липса на интерес към ученето. Ако акцентът е единствено върху оценките или постиженията, а не върху холистичното развитие, децата може да свържат ученето с отрицателни емоции.

Несъответствие в стила на учене: Всяко дете има свой уникален стил на учене и предпочитания. Ако методите на преподаване, не съответстват на предпочитания от тях стил на учене, те може да се затруднят с материала и да загубят интерес.

Защо децата предпочитат компютърните игри, пред ученето?