5 години6 годиниБуквиОбучениеПодготовка за училищеСрички и думиЧетене

Листчета с думи за подреждане (и четене)

Днес ще си направим листчета с думи, които детето да подрежда и чете (за по-напредналите), като по този начин ще упражни буквите, звуковете и свързването им в думи. В работните листа ще намерите списък с думи – животни, плодове и зеленчуци и думи започващи с всяка буква от азбуката. Задачата за детето е да подреди буквите в думи. Не е нужно детето да може да чете, достатъчно е да разпознава буквите, като с това занимание ще затвърди и упражни знанията си.

Листчетата с думи могат да се използват и за четене. Подредете ги в кутия. Детето изтегля листче, прочита го и взима следващото. Думите, които чете лесно, може да ги извадите от кутията. Така при следващото занимание, в кутията ще бъдат само думите, които са трудни за детето и то може да продължи да се упражнява с тях.

Списък с думи – животни, плодове и зеленчуци и думи започващи с всяка буква от азбуката:

Изберете списък, изпринтете го и изрежете листчетата с думи.

Ако детето е начинаещо в ученето на букви, изберете едносрични думи, като целта за него ще е само да подреди буквите, без да ги свързва в дума. Думите и четенето оставете за по-късен етап, когато мъникът е готов да започне да се обучава в четене.

За усвоилите подреждането на три буквени думи, нека продължат с по-дългите.

Може също да харесате: