ОбучениеРазвитиеСтатии

Естественото любопитство на детето да открие как работи светът

Кое е по-полезно – да научите детето как да използва даден предмет или да му позволите да изследва обекта без директни инструкции?

Когато на децата в контролирано проучване е дадена играчка, която прави множество неща като дрънкане, възпроизвеждане на музика и т.н., децата, които имат учител, който ги инструктира как работи играчката, не я изследват по-далеч от указанията, дадени от възрастния.

Учениците обаче, на които е дадена играчката без конкретни инструкции, откриват начина, по който работи, както и няколко различни други механизма, които не са очевидни веднага.

Психолозите стигат до заключението, че ранното обучение, структурирано около преподаване, не само възпрепятства креативността, но възпрепятства естественото любопитство на детето да открие как работи светът.

Това е още една от ползите от играта с развиващи играчки.

Свободната игра с тези играчки ще позволи на детето да се научи да изследва света, да извлича нужното и да се развива без специална грижа от страна на родителите.

Всяка развиваща играчка е конструирана за развитие на определено умения, свободната игра с тази играчки, ще позволи на мъника да развие и други способности, които ще му бъдат полезни в живота.

Развиващи играчки може да предоставяте на детето след навършване на 1 годинка. За деца от 1 до 3 години е важно да се съобразите с безопасността на детето. Купувайте играчки, които са специално за тази възраст, защото те са произведени в съответствие с изискванията за безопасна игра.

Конкретно действие за нас възрастните може да е елементарно, но за малките деца е свързано с определени умения, които те все още нямат и се нуждаят от стимулираща игра, чрез която да се развиват.

Наблюдавайте детето докато играе, това ще ви позволи да прецените от какво се нуждае, какво е интересно за него и така ще може да решите, каква да е следващата развиваща играчка, която ще е по вкуса и нуждите на малкото човече.

Играчките са средство за израстване на децата, така както са книгите за възрастните (подробности в статията>>>)

Играчки с образователна насоченост

Още по темата:

Играта със строителни блокчета (дървени кубчета и конструктори) увеличава броя на невроните при децата. Невроните са нервни клетки, които приемат, обработват и предават информация. Колкото повече са те, толкова повече информация може да възприеме, обработи и научи даден човек.

Училищата залагат на академичното обучение, вместо на творческата свободна игра и практически дейности. Тъй като тенденциите са за увеличаване на преподаването на стандартизиран текст, психолозите, които изучават игрите, алармират, че това е грешен ход. В статия на Community Playthings за ползите от играта, изследователите отбелязват, че нещо толкова просто като играта с кубчета и строители, може да има невероятно въздействие върху съзнанието на младия ученик. Дори с 15 минути свободна игра, децата ще научат математически и пространствени принципи. Строителните блокчета – една от най-простите и дългогодишни играчки, учат геометрия, форми, цветове и физика. Изграждат конструкторско, творческо и иновативно мислене.

Развиващи игри със строителни блокчета

Дори високотехнологични индустрии, като НАСА вземат под внимание предисторията на даден човек, когато наемат нови учени. Това е така, защото изследванията показват, че децата, които имат достатъчно възможности да играят и да манипулират в творческа среда, ще бъдат най-иновативните и оригинални мислители като възрастни.