5 години6 годиниАпликации и лепенеОцветиПодготовка за училищеТворчествоУмни оцветявкиУченициЦветове

Оцвети симетрично

Симетричното оцветяване е малко по-специфично и е хубаво да го демонстрирате и обясните на децата. Материалите в тази статия са точно за това. Редуването на цветовете е от разделителя към края, като наподобява пеперуда. За асимилирането на идеята обаче е нужно време и упражняване. В процеса на оцветяване детето ще може да затвърди това познание.

Работните листа са три: два примера и една празна бланка, която да използвате с ваши цветови комбинации или за апликация с цветни точки, която ща опиша в статията

Примерни работни листа и празна бланка:

Точките от едната страна на разделителната линия са оцветени. Задачата за детето е да оцвети другата част, като спазва симетрията – цветовете се редуват от разделителната линия към края на редичката. За по-лесно възприемане дайте пример с крилата на пеперудата.

Празната бланка може да я използвате за апликация с цветни точки или ако нямате цветен принтер – залепете цветни точки в лявата част на листа, а детето ще оцвети дясната част.

За апликацията може детето да залепи точките по свой си начин, но в лявата част. След това трябва да повтори цветове в дясната част – чрез оцветяване или чрез залепяне на цветни точки. Заниманията с перфоратор са много полезни за фината моторика.

С подходящ перфоратор изрязвате форми от цветна самозалепваща хартия. След това точките се залепват по произволен начин в точките от листа.

Разгледайте следните занимания:

Апликации и лепене

Умни оцветявки

Забавни игри с перфоратор

Перфоратори

Играчки за учене на форми и цветове